De inschrijving. Die gebeurt online via atletiek.nu. Je schrijft jezelf in. Lukt dit niet vraag dan zeker aan trainer hoe dit moet. Hiervoor moet je zeker je VAL-nummer ingeven (krijg je van de club de eerste weken na inschrijving).

De warming-up. Afhankelijk van het aantal leden die zullen meedoen aan de veldloop is er een verantwoordelijke aanwezig van de club. Voor de jeugd wordt er vaak een half uur tot drie kwartier voor de start een gezamenlijke opwarming georganiseerd. Is er geen clubverantwoordelijke of trainer aanwezig loop dan wat rustig en doe enkele loopbewegingen (hak-bil, …) en wat stretch oefeningen (hielen goed draaien, benen uitzwaaien,….) Daarna volgt het laatste van de warming up en dat zijn een paar sprintjes van 60/80 m. Eerst nog op loopschoenen, daarna kan je spikes aandoen en nog eens sprintje met spikes. Zorg dat veters goed vastzitten en schoen niet te los is (in modder: gevaar dat schoen in modder blijft steken en je op kousen verder moet).

De wedstrijd. Zorg dat je op tijd aan de start gaat staan (10’ vooraf en hou nog een warme trui aan. Op moment dat de reeks zich mag klaarmaken om te starten wordt dit door de jury meegedeeld en krijg je tijd om trui af te geven aan de persoon die met je meeging tot
start. Voor volwassenen die niemand mee hebben, kan je perfect trui aan nadar vastbinden.

De kledij. Laagjes! Je neemt best wel wat kleren mee. Naargelang de temperatuur draag je nog één of twee lagen extra op je wedstrijduitrusting. Dat kan bijvoorbeeld een extra shirt, vestje of lange loopbroek zijn. Die kan je dan een voor een uittrekken tijdens de
opwarming. De wedstrijd zelf leg je af in een club T shirt en loopshort (of bij extreem koud weer lange broek en eventueel warm truitje onder club T shirt). Vergeet zeker ook geen warme kledij voor na de wedstrijd.

De spikes. Voor de veldlopen loop je best met spikes, dit zijn schoenen met pinnen en voorkomt uitglijden in de modder of gladde stukken door regen. Het is ook belangrijk om de juiste spikepunten te kiezen. Hoe langer, hoe meer grip. Op een heel modderig parcours gebruik je maar beter pinnetjes van 15 mm. Op de meeste ondergronden ben je wel al geholpen met 9 mm of 12 mm. Je trekt de spikes best nogal stevig aan, zo kan je hem zeker niet verliezen in de modder of onder de voet van een andere loper.